Verdens bedste Karlsson svensk volontør i Danmark
Alle børn kender historierne om Astrid Lindgrens Karlsson på taget. Men pludselig fik historierne nyt liv, da svenske Peter Karlsson blev international volontør på Efterskolen Solgården. En stor gevinst både for eleverne og for Peter Karlsson selv, for han er verdens bedste Karlsson.
Efterskolen Solgården er som en af kun to efterskoler i Danmark med i et 3-årigt EU-pilotprojekt om at få internationale volontører til blive en del af efterskolelivet for et år.
Projektet er et såkaldt EVS projekt (Europæisk volontør service).
– Vi er blevet godkendt til at få to volontører om året, og det har været uhyre spændende at søge og have ansættelsessamtaler over Skype med de potentielle ansøgere, fortæller viceforstander Peter Jensen, der var med i hele processen.
– Vi har fået to utroligt kvalificerede og dygtige volontører nemlig en ung mand fra Tyrkiet og Peter Karlsson fra Sverige jeg er helt sikker på, at de begge bliver en gevinst for skolen, mener Peter Jensen.
Den kun 20-årige Peter Karlsson kommer fra Vimmerby i Sverige. Han ankom selvfølgelig i en svensk Volvo og var fra dag ét klar til de nye udfordringer i Danmark.
– Jeg har gået et år på LMH (Luthersk Missions Højskole), og en ven fortalte mig om stillingen, og så slog jeg til.
Jeg kan slå to fluer med et smæk, nemlig være noget for en masse elever og blive bedre til dansk, siger den blonde svensker med et stort smil på læben.
– Jeg har gjort mig mange tanker om det at arbejde på efterskolen, og jeg var noget nervøs inden, men det overgik alle mine forventninger. Det er sjovt at være sammen med eleverne i undervisning, på ture og fritid, mener Peter Karlsson.
– At være EVS volontør er i ordets egentligste forstand at være frivillig. At give en hånd med i dagligdagen uden egentlig at tælle med i normeringen, fortæller Peter Jensen, der kun har rosende ord til overs for sin svenske Karlsson.
– Han har nogle rigtig gode evner til at være sammen med vores efterskoleelever og har allerede opnået høj status i deres øjne, fordi han har en positiv og venlig personlighed, mener Peter Jensen.
For Karlsson går dagligdagen med en blanding af opgaver sammen med skolens pedel, i motorlære, på gocartbanen og med vagter, hvor han er med som ekstra hånd.
– Det er meget alsidigt og ikke to dage er ens. Jeg har meget at gi af fra et år på LMH, og det er fantastisk at få lov til at dele sin tro med eleverne. Og så har jeg nogle meget hyggelige kollegaer, som jeg kan li at være sammen med, siger Peter Karlsson.
Peter Karlsson er nu mest kendt på Solgården for et spektakulært stunt på sin cykel under årets første lejrskoletur, hvor han var så uheldig at ryge af cyklen og smadre sin cykelhjelm flere steder.
– Jeg er overbevist om, at Gud passede på mig, så der ikke skete andet end en masse hudafskrabninger og lidt ømme led jeg har meget at gi så det skulle jo ikke gå værre
Ud over denne nedtur har det selvfølgelig været svært at slå sig ned i et Danmark, men danskerne er nu ikke så slemme endda:
– De er faktisk næsten lige så hyggelige som os svenskere, og så har de en rigtig god humor, griner Peter Karlsson.
– Det er en stor gevinst for Solgårdens elever, at vi kan have to volontører fra udlandet, mener forstander Kristian Andersen.
– Det giver international atmosfære, og eleverne får en virkelig fornemmelse af, at der er noget, vi kan lære i kulturmødet, mener Kristian Andersen. Peter Karlsson er med sin lune humor og tjenstvillighed blevet et forbillede for eleverne.
Noget af det, Peter Karlsson glæder sig mest til, er årets første tur til udlandet, hvor han sammen med en del af skolen skal til Paris og Normandiet.
– Det glæder jeg mig vildt meget til, sikke muligheder elever i Danmark får! Da jeg boede i Sverige, kom vi ikke ud at rejse. Det blev højst til en tur til Göteborg, fortæller Peter Karlssson, der mener, at de svenske skoler kunne lære en del af efterskoleformen.
Her er det, som om eleverne får et pusterum og kan trække vejret frit, især dem, der er lidt skoletrætte det er en slags minihøjskole bortset fra, at de samtidig også skal passe deres skolesager.
I skrivende stund er den anden volontør ikke dukket op endnu. Det er ikke så let at komme ind i Danmark, når man ikke er EU-borger.
– Vi har væbnet os med tålmodighed og håber, at Özcan snart kommer så han også kan blive en del af holdet, vi kan noget forskelligt han er dygtig til sport og jeg til motorlære så det bliver vist et fedt match, mener Peter Karlsson.
For Peter Karlsson er der flere grunde til at være volontør i Danmark.
– Først og fremmest tror jeg, det bliver et rigtig godt år både for mig og for eleverne, men jeg håber også på at blive meget bedre til dansk, så jeg kan læse teologi i Århus næste år. Jeg er vild med at bo i Danmark og synes, danskerne er enormt hyggelige, siger en glad svensk Karlsson, som eleverne allerede har døbt verdens bedste Karlsson.
Fra Efterskolen Solgården